Wil je een gedegen advies voor een betaalbare oplossing voor duurzame energie? Neem contact met ons op.

Welke warmtepomp?

Algemeen

Welke warmtepomp?

Door het grote aanbod op de markt van warmtepompen is het erg lastig om een gedegen advies te krijgen. Een eerlijke advies met toelichting is voor belangrijk. In dit artikel vertellen wij je daarom: “welke warmtepomp?” Met extra extra uitleg waar je allemaal op moet letten.

Welke warmtepomp is voor mij het beste?

Deze vraag krijgen wij van veel klanten die wij bezoeken. Logisch ook want het aanbod is enorm. Daar zijn twee belangrijke redenen voor, de verhoging van de subsidiebedragen voor een warmtepomp en de stijging van de gasprijs mede als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Huizenbezitters zijn zich nu meer dan ooit bewust dat er iets miet gebeuren.

Het kiezen is alleen maar lastiger geworden met zoveel meer keuze. Waarom neem ik een 6kw warmtepomp? Moet ik een split unit of toch een monoblock warmtepomp nemen? Wat is het nut van een buffervat? Werkt een warmtepomp op mijn traditionele radiatoren? Allemaal vragen waar je graag een antwoord op wilt hebben.

Hoe werkt een warmtepomp

In de onderstaande afbeelding zie je werking schematisch uitgelegd.

De cyclus van een warmtepomp bestaat uit een aantal fases die je moet begrijpen, daarmee wordt ook duidelijk waar bijvoorbeeld geluid van de machine vandaan komt. Het koudemiddel zorgt ervoor dat de warmtepomp kan werken omdat deze een zeer laag kookpunt heeft.

Warmte wordt uit de lucht/grond onttrokken in het eerste proces, het verdampen. De verdamper is een warmtewisselaar waarbij er een overgang plaatsvindt van vloeibaar naar gasvormig. Door middel van een compressor wordt compressie toegepast en de vloeistof samengedrukt. Dit zorgt voor een stijging van temperatuur die toegepast kan worden voor het omzetten van warmte in de woning.

De compressor van de warmtepomp maakt geluid. Als de compressor langer moet draaien betekent dat ook meer geluid, daarom is de afstemming van een warmtepomp erg belangrijk.

Na dit proces vindt het condenseren plaats en met het expansieventiel wordt het koudemiddel weer onder lagere druk teruggebracht in de eerste fase, gasvormig. Hierna begint het proces weer overnieuw.

Type warmtepompen.

Feitelijk zijn er twee typen: de all-electric en de hybride warmtepomp.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp wordt op de cv-ketel aangesloten. Simpel gezegd verzorgt de warmtepomp het sanitair warm water en is de cv-ketel de back-up voor piekmomenten voor verwarmen van de woning. Je hebt dus nog steeds een gasaansluiting in de woning. Er zijn minder werkzaamheden nodig om een hybride warmtepomp te installeren.

Afhankelijk van het merk en product wat je aanschaft zit er verschil in het rendement. Bepaalde factoren zijn de omslagtemperatuur, aanvoertemperatuur van het cv-water, toepassingsmogelijkheden en ook het vermogen. Bepaalde warmtepompen zijn te koppelen aan iedere bestaande cv-ketel wat de investering lager maakt.

All-electric warmtepomp

Bij een volledig elektrische warmtepomp heb je geen gas meer nodig voor het verwarmen van je huis en warm water. Als dan ook elektrisch kookt kan je woning van het gas af. Dat betekent dat er geen cv-ketel meer aanwezig is. Daarom moet je meer aanpassingen doen aan de woning, inductieplaten voor koken en wellicht ook ander type radiatoren. Een all-electric warmtepomp werkt op lagere temperaturen en voorziet de woning volledig van warmwatervoorziening en verwarming.

Is het huis geschikt?

Om te weten of je woning geschikt is voor een warmtepomp zijn 2 dingen belangrijk: de isolatie en de manier van het toepassen. Het isolatieniveau van de woning moet gecontroleerd worden. Woningen van na 2000 zijn vaak al redelijk geschikt voor een all-electric systeem. Soms moet je wat extra aanpassingen doen op het gebied van isolatie, maar dat is overal anders. Is je woning voor 2000 gebouwd dan is het vaak goed om het isolatieniveau zeer goed na te lopen. Matige isolatie zorgt ervoor dat een warmtepomp simpel gezegd vaker gaat draaien. Dat soort momenten wil je zoveel mogelijk beperken.

Welke warmtepomp kies je: is je woning matig tot redelijk geïsoleerd? Dan zul je altijd een hybride warmtepomp kiezen. Is je woning zeer goed geïsoleerd of gebouwd na 2000 dan kun je eventueel van het gas af. Maar de keuze zit uiteindelijk in de toepasbaarheid, het budget en je persoonlijke wensen.

Hulp nodig bij je keuze?

Wil je meer weten of wil je hulp bij je keuze? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.

Popular tags