De waarheid bestaat niet!

Het is mooi als je ergens in kunt geloven, ergens van overtuigd zijn zonder dat je het harde bewijs in handen hebt. Dat is precies wat veel mensen doen. Ze nemen dingen voor waarheid aan terwijl iemand beweert dat het de grootste onzin is.

Zodra je iets voor waarheid aanneemt en er vanuit gaat dat de enige waarheid is, blokker je jezelf om nog naar alternatieven te kijken. Je ontneemt jezelf andere waarheden. In onze huidige maatschappij wordt met waarheden en fake nieuws gestrooid of het niets is. Mensen staan elkaar naar het leven en doden elkaar er zelfs om.

De introductie van AI maakt het produceren van fake nieuws nog makkelijk en tegelijk nog moeilijker te ontwarren wat nu eigenlijk nep is of feiten zijn.

Wat nu als jij echt gelooft dat de leider van jouw land met de waarheid in de hand oorlog voert. Wat nu als jij echt gelooft dat wij in staat zijn het klimaat te veranderen? (Misschien zijn we dat ook wel) Wat nu als jij het tegenovergestelde gelooft. Wat nu als jij gelooft dat er massale oversterfte is als gevolg van vaccinatie en iemand anders beweert dat jij een wappie bent.

Al deze tegenstellingen worden steeds sterker uitgemeten en de verwijdering tussen mensen wordt almaar sterker. Ook politici wakkeren dit sentiment dagelijks aan door mensen tegen elkaar op te zetten, terwijl ze daar volkomen onschuldig bij kijken!

Het ouderwetse respect voor elkaar lijkt verdwenen bij veel mensen. Zij staren alleen nog hun eigen navel en zijn niet (meer) geïnteresseerd in de ander.

Ook in het dagelijkse leven hebben mensen daar ook last van omdat het steeds moeilijke wordt neutraal met elkaar om te gaan. Ik zou er voor willen pleiten met iets meer begrip en nieuwsgierigheid naar de mensen om je heen te luisteren en te kijken. Stel eens wat meer vragen in plaats van nog meer argumenten voor je eigen gelijk te verzinnen. 

Een oud Indiaans gezegde luidt: “Oordeel niet over iemand voordat je anderhalve mijl in zijn mocassins hebt gelopen”

Ik wens je veel wijsheid en veel kilometers! Veel plezier!

Facebook
Twitter
LinkedIn